A leadott hulladék útjának ellenőrzése

Tekintettel arra, hogy a keletkezett hulladék sorsa a hasznosításig, vagy ártalmatlanításig a termelő felelősségi körébe tartozik (tehát nem szűnik meg a felelősség a hulladék átadásakor) ezért érdemes ellenőrizni a hulladék szolgáltató engedélyének érvényességét. Emellett új hulladék termelődése esetén könnyebb a hulladék elhelyezést tervezni, ha több szolgáltatót is meg tudunk keresni.

Az előzetes vizsgálat részeként szintén célszerű ellenőrizni a rendelkezésre álló hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek elérhetőségét.

Természetesen a hulladékgazdálkodási engedélyek érvényességének illetve “kiterjedésének” legegyszerűbb módja a határozat bekérése, de egyes esetekben ez nehézségekbe ütközhet. Emellett új hulladék termelődése esetén a hulladékkezelési engedélyek nem állnak rendelkezésre.

Ilyenkor lehet alkalmazni az OKIR rendszer nyilvántartását. A linkre kattintva a baloldali menüben, a “Hulladékgazdálkodási adatok (EHIR)”-re kattintva a lenyíló menüben a “Hulladékgazdálkodási engedélyek” pontra kell kattintani. A megnyíló jobboldali ablakban lehet keresni:

  • Ügyfélnév szerint
  • Hulladék típusra
  • Kezelési módra
  • Tevékenység típusra
  • Elhelyezkedés szerint, stb.
x

Érdeklődés