Olajos hulladékok kezelése

Az olajoshulladékok kezelésre hasonló előírások vonatkoznak mint az egyéb hulladékokére, ám ezt a hatóságok szigorúbban szokták venni ellenőrzéskor.

Fontos a szerviz KÜJ és KTJ számának lekérése a cég ügyfélkapuján keresztül, mivel kizárólag ezen számok és a statisztikai jel megadása révén kaphatjuk meg a fenti azonosítókat. A kenőanyag hulladék elszállítását kizárólag ezen azonósítók megléte esetén tudjuk megrendelni a fáradt olaj elszállító cégtől. 

Általában onnan rendeljük az elszállítást, ahonnan a kenőanyagot vásároljuk, de ez lehet különböző vállalkozás is. Külön kell kezeljük a különböző ide tartozó szűrőket, az olajos rongy hulladékot, a fáradt olajat és egyéb ide tartozó hulladékokat.

Ezek elhelyezése:

  • csatos hordóban
  • IBC tartályban
  • felcímkézett, központilag vásárolt erős anyagű műanyag zsákban
  • fémhordóban

Ezeket a szivárgás lehetősége miatt kármentő tálcákon tartjuk.

Az elszállítandó kenőanyagos hordókat fel kell matricázzuk kétféle jelölő matricával, melyet a szállító cégtől kell beszereznünk („halacskás matrica”). Ennek hiányában nem szállíthatóak.

A szállító cég jegyzőkönyvet készít az elszállításkor a veszélyes hulladékokról, amelyet alá kell írnunk, majd a központba érkezést követően, a szállító cég visszapostáz nekünk és ezt iktatnunk kell a nyilvántartott okmányaink közé ellenőrzés esetére. ( külön olajszűrőkre, olajos rongyra, fáradt olajra…)

Kármentő tálcák

Külön érdemes foglalkozni a kármentő tálcákkal, mivel a hatóságok különösen szigorúan veszik az olajos vagy kenőanyag  hulladék kezelését.

Az olajos hordók kármentő tálcákon kell álljanak bontott vagy bontatlan állapotban. Ugyanez vonatkozik a fáradt olajos hordókra is.

A kármentő tálcák méretezése  úgy történik, hogy hordók, kannák tornyozásmentes tárolása esetében elegendő térfogat álljon rendelkezésre, a menteni kívánt folyadékok fogadására. A hazai forgalmazók többségében fémvázas kármentő tálcákat kínálnak, ritkábban aluminiumból készültet. Létezik egy -kettő – három – négy – vagy akár hat hordós kivitel is.

Egyesületünknél kedvezményesen rendelhetőek meg a megfelelő engedélyekkel rendelkező , előírásoknak megfelelő kármentő tálcák. Kattints

x

Érdeklődés